Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Suara makin perlahan

IPOH: “Sayu hati saya dan rakan setugas sejurus tiba di lokasi kejadian apabila mendengar beberapa mangsa yang tersepit mengerang kesakitan dan suara mereka semakin perlahan sebelum keadaan menjadi sunyi.
“Lebih menyayat hati apabila beberapa mangsa lain bergelimpangan di atas jalan selain ada yang terhumban dalam longkang.
“Kebanyakan mangsa mengalami kecederaan parah seperti patah anggota badan dan pecah kepala dengan serpihan otak serta daging bertaburan atas jalan,” kata Ketua Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Ipoh, Ahmad Aminuddin Abdul Rahim.

Beliau bersama 17 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Ipoh antara pasukan penyelamat terawal tiba di lokasi kemalangan bas yang mengorbankan 27 nyawa berhampiran Kampung Juang, Simpang Pulai, dekat sini, semalam.


Menurut Ahmad Aminuddin, pasukannya yang tiba di tempat kejadian jam 12.10 tengah hari, turut terkejut melihat keadaan kemalangan yang disifatkan antara paling teruk pernah dilihatnya.

“Keadaan mangsa yang bergelimpangan atas jalan dan terhumban dalam longkang begitu teruk kerana ada antara mereka yang pecah kepala.

“Namun kami terpaksa mengetepikan perasaan sedih demi melaksanakan tanggungjawab dan fokus terhadap usaha mengeluarkan mangsa yang tersepit dalam bas terlebih dulu,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Seramai 52 anggota membabitkan 14 dari Ibu Pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, (18) Balai Bomba dan Penyelamat Ipoh, Balai Bomba dan Penyelamat Gopeng (enam). Balai Bomba dan Penyelamat Simpang Pulai (14) terbabit dalam operasi menyelamat dan mengeluarkan mangsa.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Yahaya Madis berkata, pihaknya terpaksa menggunakan alat hidraulik dan mesin pemotong serta sebuah kren bagi kerja mengeluarkan mangsa.

“Kebanyakan mangsa yang tercampak atas jalan dan terhumban dalam longkang mengalami kecederaan parah di kepala serta semua mangsa dalam keadaan tersepit di tempat duduk masing-masing.

“Mangsa pertama yang cedera dikeluarkan jam 12.13 tengah hari manakala mangsa terakhir jam 2.55 petang,” katanya.
hmetro

No comments:

Post a Comment