Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Suami isteri mautPENDANG – Ibarat sehidup semati itulah ungkapan yang dapat digambarkan terhadap pasangan suami isteri yang maut dalam kemalangan di Batu 20 Jalan Padang Pusing di sini, petang kelmarin.

Suami isteri itu, Abdul Hamid Hassan, 48, dan Fauziah Bahari, 48, dari Kampung Padang Kabu Sungai Tiang maut di tempat kejadian ketika dalam perjalanan pulang ke rumah.

Sinar Harian difahamkan kejadian itu berlaku kira-kira 4.20 petang yang membabitkan kereta jenis Proton Wira dengan sebuah lori batu.

Pemangku Ketua Polis Ibu Pejabat Polis daerah Pendang, L Pubadi berkata, kereta mangsa datang dari arah Pendang ke Sungai Tiang manakala lori berkenaan datang dari arah bertentangan.

Menurutnya, kemalangan itu berlaku dipercayai kereta mangsa terbabas dan masuk ke laluan lori menyebabkan kedua kenderaan itu bertembung.

“Kereta terbabit dinaiki sepasang suami isteri dan dua anak mereka manakala lori terbabit dipandu seorang lelaki.

“Bagaimanapun, dua anak mangsa hanya mengalami kecederaan ringan manakala pemandu lori tidak mengalami apa-apa kecederaan,” katanya kepada Sinar Harian.

L Pubadi berkata, seorang anak mangsa berada di tempat duduk hadapan manakala seorang lagi berada di belakang sebelah kiri kereta bersama ibu mereka yang turut duduk di bahagian belakang.

“Keadaan kereta remuk teruk manakala lori terbabit hanya remuk sedikit di bahagian depan.

“Keadaan jalan tidak menyebabkan faktor kemalangan ini berlaku dan kemalangan ini disiasat di bawah seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan jalan 1987. Saya berharap orang ramai yang melihat kejadian ini tampil ke ke balai polis bagi membantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, beliau turut berpesan agar orang ramai sentiasa memandu dalam keadaan berhati-hati dan mengikut peraturan yang ditetapkan.

No comments:

Post a Comment