Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

SK Murni nafi bas persiaran milik syarikat itu21/12/2010 6:25pm

JITRA 21 Dis. — Syarikat SK Murni Tours & Travel Sdn. Bhd. hari ini menafikan bahawa bas persiaran yang terlibat dalam kemalangan ngeri di Kilometer 15, Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands semalam, adalah milik syarikat itu.
Pengarah Urusannya, R. Shanmugam berkata, syarikat itu tidak terlibat langsung dengan kemalangan berkenaan serta menafikan bahawa pemandu bas yang maut iaitu Omar Shahidan, 48, adalah pekerjanya.
"Saya juga keliru kenapa syarikat saya turut dilibatkan dalam kes kemalangan ngeri itu,” katanya ketika dihubungi hari ini.
Beliau berkata, segala urusan perjalanan pelancong Thailand itu diuruskan sepenuhnya oleh syarikat San Express Holiday (SEH) kerana syarikat tersebut mempunyai cawangan di Bangkok.
"Saya tahu tentang percutian itu, malah semasa perbincangan antara syarikat saya dan SEH sebelum ini, mereka (SEH) mengakui mampu untuk menguruskan sendiri percutian tersebut,” katanya.
Sementara itu, tinjauan Bernama di pejabat SEH di Changlun dekat sini mendapati syarikat tersebut tidak beroperasi hari ini.
Semalam, Kementerian Pelancongan mengeluarkan kenyataan bahawa bas persiaran bernombor pendaftaran AFX 2266, yang terlibat dalam nahas jalan raya terburuk negara, adalah milik syarikat SK Murni Tours & Travel Sdn. Bhd.
Menurut kenyataan itu, ia telah didaftarkan sebagai kenderaan pelancongan pada 30 November 2009 dan tempoh sah lesen bas persiaran itu ialah sehingga 30 November 2012.
Kemalangan membabitkan bas persiaran itu, yang membawa sekumpulan pelancong Thailand, berlaku pada 11.40 pagi semalam dan meragut 27 nyawa, termasuk dua rakyat tempatan.
Mereka yang terkorban ialah pemandu bas dan pemandu pelancong, serta 25 pelancong warga Thailand. - Bernama

No comments:

Post a Comment