Search This Blog

Sunday, December 5, 2010

Siswi bergetah kena cekup

GEORGETOWN - Dua wanita warga China yang kononnya masih menunggu visa pelajarnya dikeluarkan pihak berkuasa dan seorang wanita Vietnam yang pasportnya dirampas oleh mahkamah kerana sedang menunggu perbicaraan kes antara 42 pelayan pelanggan (GRO) yang ditahan dalam Ops Noda di sini, semalam. 

Operasi itu yang melibatkan sepasukan pegawai dan anggota D7 Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dan Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut menyerbu sebuah pusat hiburan, G-Planet di sini kira-kira jam 10.45 malam. 

Diketuai Asisten Superintendan Khairi Anuar Rosli, pasukan itu berjaya menahan 35 wanita warga China, lima Vietnam, dan masing-masing seorang dari Thailand dan Indonesia. 

Turut ditahan, pengurus pusat hiburan itu yang berusia 38 tahun, 15 pekerja dan 45 pelanggan untuk siasatan dan pemeriksaan air kencing. 

Khairi Anuar berkata, ketika serbuan, kesemua wanita itu cuba melarikan diri melalui pintu belakang namun usaha mereka gagal kerana permis itu telah dikepung anggota polis. 

Menurutnya, Pemeriksaan ke atas pusat hiburan itu mendapati permis berkenaan dilengkapi lampu isyarat amaran di setiap bilik bagi memudahkan GRO melarikan diri jika diserbu pihak berkuasa.

“Sebaik polis berjaya memasuki pusat hiburan itu, mereka masih mahu lari malah ada yang tanggalkan kasut tumit tinggi untuk memudahkan mereka lolos. Namun usia mereka sia-sia kerana anggota kita sudah siap menunggu di luar,” katanya.

Menurutnya, daripada pemeriksaan, 27 didapati memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial, enam menggunakan permit berkahwin dengan lelaki tempatan, seorang menggunakan visa pelajar kolej,seorang menggunakan visa sebagai pekerja restoran, seorang pasportnya dirampas oleh mahkamah dan enam lagi tiada pasport,”katanya ketika ditemui selepas selesai operasi itu.

Khairi Anuar berkata, dua daripada enam wanita yang tidak mempunyai pasport itu memberi alasan sedang menunggu visa pelajar dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen sementara empat lagi gagal mengemukakan sebarang pengenalan diri. 

Menurutnya, pemeriksaan air kencing mendapati enam positif dadah. Pelanggan dan pekerja pusat itu bagaimanapun dibebaskan selepas keterangan mereka diambil manakala kesemua GRO dan pengurus pusat hiburan itu dibawa ke IPD Timur Laut untuk siasatan lanjut.

“Mereka akan disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan sosial serta permit yang jika sabit kesalahan boleh dihukuman penjara tidak melebihi enam bulan atau denda sehingga RM1,000 atau kedua-duanya sekali.

“Kita juga akan menyiasat pemilik premis berkenaan di bawah Seksyen 55B Akta Imigresen iaitu menggaji dan melindungi warga asing bekerja tanpa permit,”katanya.

No comments:

Post a Comment