Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Siasat syarikat pelancongan

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan sudah memulakan siasatan ke atas syarikat SK Murni Tours & Travel Sdn Bhd termasuk mengemukakan surat tunjuk sebab bagi mendapatkan penjelasan mengenai kemalangan jalan raya berhampiran Kampung Kawai, Km15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai pada jam 11.40 pagi, semalam.
Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pelancongan dalam satu kenyataan berkata, siasatan terperinci perlu dijalankan selaras dengan peruntukan mengikut Akta Pelesenan Kenderaan Pelancongan 1999. "Tindakan penggantungan atau pembatalan lesen bas persiaran ditentukan selepas mengambil kira hasil siasatan yang dijalankan semua agensi kerajaan yang terbabit dalam menyiasat kemalangan itu.

"Bas persiaran bernombor pendaftaran AFX 2266 milik syarikat SK Murni Tours & Travel didaftarkan sebagai kenderaan pelancongan pada 30 November 2009 dan tempoh sah lesen bas persiaran sehingga 30 November 2012," menurut kenyataan itu. Sementara itu, kementerian melahirkan rasa simpati ke atas mangsa yang terbabit dan keluarga mereka.

Polis setakat ini mengeluarkan senarai nama dua rakyat Malaysia dan 24 rakyat Thailand daripada 27 orang yang terbunuh dalam kemalangan itu. - Bernama
hmetro

No comments:

Post a Comment