Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

'Sangat laju, bergoyang'

IPOH: “Bas itu bergerak sangat laju dan bergoyang-goyang menyebabkan saya yang pada mulanya rasa mengantuk sukar melelapkan mata kerana takut,” kata seorang penumpang yang terselamat dalam kemalangan yang meragut 27 nyawa di Jalan Simpang Pulai - Cameron Highlands, dekat sini, semalam.
Lelaki warga Thailand itu yang yang hanya dikenali It Lok berkata, kejadian berlaku begitu pantas dan dia hanya mampu menjerit apabila bas dinaikinya terbalik sebelum terhumban ke dalam longkang.
Dia yang ditemui di Wad Kecemasan Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini hanya mampu bertutur dalam bahasa Thailand dan lebih banyak menggunakan bahasa isyarat ketika ditemubual kerana tidak memahami bahasa Inggeris.

Ditanya sama ada dia serik untuk ke Cameron Highlands selepas kejadian itu, It Lok menggelengkan kepala dengan menunjukkan isyarat tidak mahu.


Dia yang cedera di bahagian badan dan kedua-dua tapak kaki masih trauma dengan kejadian itu dan sesekali kelihatan termenung memandang siling selain enggan bercakap banyak.

It Lok turut terkejut dan sedih apabila ditunjukkan dengan tangan angka 27 iaitu jumlah mangsa yang mati dalam kemalangan ngeri itu.

Sementara itu, kehadiran misteri sekawan burung gagak yang muncul tiba-tiba sebaik bas persiaran yang membawa 35 pelancong Thailand tiba di hotel penginapan mereka di Cameron Highlands kelmarin, kini menjadi bahan bualan di kalangan penduduk tempatan termasuk kakitangan hotel berkenaan.

Ia berikutan kumpulan gagak berkenaan turut dilihat beredar pada masa sama bas membawa pelancong terbabit beredar selepas menginap semalaman di hotel itu dan tidak lagi kelihatan sebelum berita mengenai kemalangan mengorbankan 27 penumpang bas itu diketahui penduduk di Cameron Highlands.

“Kehadiran kawanan gagak itu yang seperti mengiringi ketibaan dan kepulangan bas yang membawa pelancong berkenaan seolah-olah membawa petanda mala petaka akan berlaku.

“Namun ia bukan perkara elok untuk diperkatakan lebih lanjut bagi menjaga aib mangsa yang terkorban dalam kemalangan ngeri itu,” kata seorang penduduk berhampiran hotel penginapan pelancong terbabit yang hanya mahu dikenali Sham, 30.

No comments:

Post a Comment