Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Samun guna pistol mainan

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki dicekup hanya 15 minit selepas menyamun mangsanya dengan bersenjatakan sepucuk pistol mainan berwarna kuning di Lorong Haji Taib, di sini, kelmarin.
Sumber polis berkata, dalam kejadian kira-kira jam 6.50 petang itu, mangsa iaitu seorang lelaki yang bekerja sebagai pembantu kedai buah dan berusia 40-an berjalan kaki bersendirian sebelum ditahan suspek.

“Suspek yang berusia awal 20-an mendakwa dia anggota polis namun gagal menunjukkan kad kuasa ketika diminta mangsa. Pada masa sama, mangsa sempat melihat sepucuk pistol diselitkan di belakang badan suspek.

“Suspek dengan angkuhnya memberitahu pistol berwarna kuning itu adalah senjata api ‘hidup’ dan digunakan untuk mencari makan,” katanya.

Menurutnya, mangsa kemudian menyerahkan wang tunai sebanyak RM150 selepas diugut akan ditembak jika tidak mahu memberikan wang diminta.

Katanya, mangsa kemudian melaporkan kejadian kepada seorang anggota polis yang kebetulan berada di sekitar kawasan itu dan suspek berjaya ditahan sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 320 Kanun Keseksaana.

Sementara dalam kes berasingan, seorang daripada dua lelaki ditahan selepas merompak seorang buruh binaan warga Bangladesh yang menunggu bas di perhentian Bas Klang, di sini, kira-kira jam 11.30 pagi kelmarin.

Mangsa yang berusia 32 tahun, dihampiri dua lelaki terbabit sebelum dipukul dan dompet berisi wang tunai RM1,000 serta telefon bimbitnya dirampas.

Anggota polis yang kebetulan melalui lokasi kejadian berjaya manahan seorang daripada suspek yang berusia 35 tahun dan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi untuk siasatan lanjut.

No comments:

Post a Comment