Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Rumah tradisional musnah


MELAKA - Salah sebuah rumah tradisional Melayu di Lorong Tun Mamat, Kampung Morten, dekat sini, musnah dalam kebakaran yang berlaku tengah hari, semalam.

Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan berikutan rumah berkenaan kosong tidak berpenghuni sejak empat bulan lalu.

Salah seorang saksi yang juga sidang kampung berkenaan, Abdullah Tamby Hussin berkata, dia diberitahu mengenai kejadian itu oleh seorang penduduk, kira-kira jam 12.20 tengah hari.

Menurutnya, dia pada mulanya menyangka kepulan asap di udara berpunca daripada kerja pembakaran sampah oleh penduduk kampung tetapi sebenarnya adalah kebakaran membabitkan sebuah rumah di kawasan berkenaan.

“Apabila saya sampai sahaja di rumah terbabit, saya lihat asap sudah memenuhi bahagian dapur rumah dan api sudah mulai marak.

“Saya terus menghubungi bomba dan pada masa sama cuba menghubungi pemilik rumah berkenaan yang dipercayai kini menetap di Kampung Bachang,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Abdullah berkata, rumah itu sebelum ini mengalami masalah keretakan dan agak condong sedikit berikutan kerja menaik taraf Sungai Melaka hampir dua tahun lalu.

No comments:

Post a Comment