Search This Blog

Wednesday, December 15, 2010

Polis P.Pinang tumpaskan sindiket kad kredit palsu

KETUA Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakub (tiga dari kiri) menunjukkan sebahagian daripada kad kredit palsu yang dirampas daripada satu sindiket pemalsuan kad kredit antarabangsa, yang bernilai RM3.16 juta ketika mengadakan sidang media, hari ini. - Foto Ramdzan MasiamGEORGE TOWN: Polis Pulau Pinang berjaya menumpaskan satu sindiket pemalsuan kad kredit antarabangsa yang bernilai RM3.16 juta selepas menahan 10 individu termasuk seorang wanita di sebuah hotel di Persiaran Gurney di sini Isnin lalu.
Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakob berkata bertindak atas maklumat awam, sepasukan polis menyerbu dua bilik hotel dan menahan sembilan lelaki tempatan bersama seorang wanita Vietnam.

"Ketika ditahan, kesemua anggota sindiket yang berusia antara 21 dan 51 tahun itu dipercayai sedang merancang operasi kegiatan haram mereka," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata dalam serbuan itu, polis merampas 171 keping kad kredit palsu dan empat keping pasport Hong Kong dan sekeping pasport Singapura. "Modus operandi sindiket berkenaan adalah dengan memalsukan kad kredit dan berbelanja di luar negara terutama di Thailand dan Singapura sebelum menjual barangan yang dibeli dengan harga murah kepada orang ramai," katanya.

Ayub berkata, siasatan awal mendapati sindiket itu aktif menjalankan kegiatan memalsukan kad kredit sejak dua tahun lepas.

Katanya, kesemua mereka kini direman selama empat hari bagi membantu siasatan menurut Seksyen 420 dan 424 Kanun Keseksaan. - Bernama

No comments:

Post a Comment