Search This Blog

Wednesday, December 15, 2010

Peniaga kasut dipenjara empat tahunJOHOR BAHRU – Seorang peniaga kasut di pasar malam dijatuhi hukuman penjara empat tahun dan dua sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam, atas kesalahan merompak sebuah kereta dan wang tunai berjumlah RM200. 

Lee Khai Ching, 27, berasal dari Ipoh, Perak, bersama seorang rakan subahat yang masih bebas dituduh melakukan rompakan di sebuah kedai di Taman Puteri Wangsa, Ulu Tiram kira-kira pada jam 11.30 malam, 29 Julai lalu. 

Menurut fakta kes, tertutuh bersama seorang rakan mengacu sebilah pisau di leher mangsa sebelum mangsa wang tunai sebanyak RM100 dan S$50 bersama kunci kereta Toyota Vios berwarna hitam. 

Tertuduh berjaya ditahan polis di Taman Puteri Wangsa, Ulu Tiram pada 26 Ogos lalu, kira-kira jam 10.10 malam. 

Hasil siasatan, seorang daripada mereka sedang diburu polis dan pada 9 September lalu, kes dirujuk kepada Pendakwa raya, Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazaly dan tertuduh diarah dibicarakan di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan. 

Jika didapati bersalah, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebatan atau kedua-duanya sekali. 

Keputusan pertuduhan dibacakan Hakim, Habibah Mohd Yusof dan tertuduh tanpa diwakili peguam dipenjara bermula dari tarikh dia dibicara pada 2 November lalu.

No comments:

Post a Comment