Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Pati sembunyi atas bumbung
PUCHONG – “Saya terdengar suara riuh rendah di luar sebelum mendengar bunyi tapak kaki orang di atas bumbung tingkat atas rumah yang kami diami sekeluarga,” kata seorang kanak-kanak yang hanya mahu dikenali sebagai Mohd ketika menceritakan kejadian enam warga Indonesia melarikan diri ke atas bumbung bagi mengelakkan mereka dicekup penduduk lewat malam kelmarin.

Difahamkan, kesemua warga asing terbabit menyembunyikan diri di atas bumbung pangsapuri Sri Begonia Bandar Puteri, untuk mengelakkan mereka diberkas dalam operasi dijalankan k polis dan Jabatan Imigresen sehari sebelumnya.

Bagaimanapun, kesemua mereka ter’kantoi’ apabila penduduk terserempak dengan seorang daripada mereka yang dikatakan memanjat ke bumbung pangsapuri lima tingkat itu dengan membawa bungkusan makanan.

Sinar Harian dimaklumkan, kesemua mereka dipercayai antara penyewa tingkat empat blok yang sama namun bersembunyi kerana bimbang diri mereka dicekup dalam operasi dijalankan.

Mohd berkata, ketika kejadian, dia menonton televisyen bersama neneknya selepas kedua ibu bapanya ke surau.

Katanya, dia kemudian terkejut apabila mendengar suara bising jiran di luar rumah pangsapuri lima tingkat yang dihuni sebelum membuka pintu untuk melihat apa yang berlaku.

“Sebaik sahaja membuka pintu, saya nampak orang berlari-lari dan ada di antaranya di atas bumbung.

Saya kemudian masuk ke dalam rumah dan lihat siling ruang tamu pecah selain dapat melihat orang berjalan melaluinya.

“Bimbang sesuatu yang buruk, saya kemudian keluar dari rumah sehinggalah mendapati pihak polis sudah tiba di tempat kejadian,” katanya.

Ibu Mohd yang hanya mahu dikenali sebagai Siti pula berkata, dia kelam-kabut pulang ke rumah selepas mendapat tahu kejadian terbabit melalui jirannya.

“Memang terkejut melihat siling sudah berlubang angkara warga Indonesia yang cuba melarikan diri kerana takut dicekup penduduk,” katanya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Serdang, Superintenden Abd Razak Elias ketika dihubungi Sinar Harian mengesahkan kejadian itu.

Beliau berkata, enam yang ditahan di atas bumbung tingkat empat blok F pangsapuri terbabit termasuk empat wanita berusia antara 19 dan 26 tahun.

“Warga asing terbabit dicekup penduduk sebelum diserahkan kepada polis untuk tindakan selanjutnya.

“Kesemua yang ditahan akan disiasat di bawah Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen kerana memasuki dan tinggal di negara ini tanpa pas dan permit yang sah.

No comments:

Post a Comment