Search This Blog

Friday, December 17, 2010

Padah bertindak sendiri, 2 dipenjara 7 tahun


17/12/2010 6:34pm

SHAH ALAM — Gara-gara mengambil tindakan sendiri memukul seorang lelaki yang disyaki melakukan peras ugut, dua lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara masing-masing tujuh tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana menyebabkan kematian seorang lelaki pada Mei tahun lepas.
Pesuruhjaya Kehakiman, Siti Khadijah Sheikh Hassan Badjenid memerintahkan supaya tertuduh, Muhammad Faizal Mohd Rosli, 23, dan Muhammad Idra Razuan, 19, menjalani hukuman itu selepas mereka mengaku bersalah menyebabkan kematian Mohd Adzrul Ishak, 35.
Muhammad Faizal didakwa melakukan kesalahan itu dengan memukul kepala Mohd Adzrul menggunakan topi keledar manakala Muhammad Idra menggunakan pengunci stereng, dan perbuatan itu dilakukan di tepi Lingkaran Sultan Hishamuddin, Pelabuhan Klang, Klang dekat sini, pada pukul 1.30 pagi, 1 Mei 2009.
Mereka didakwa mengikut Seksyen 304(b) Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya.
Mahkamah memerintahkan kedua-dua tertuduh menjalani hukuman itu berkuatkuasa dari tarikh mereka ditangkap pada 4 Mei 2009. — Bernama

No comments:

Post a Comment