Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Motosikal langgar tembokBENTONG – Seorang pelajar Tingkatan Empat maut dalam kemalangan di Kilometer 38 jalan susur ke Hentian Rehat Genting Sempah, petang kelmarin.

Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Rosli Abdul Rahman berkata, mangsa, Mohamad Noor Idham Nordin, 16, menaiki motosikal bersama seorang rakan, Mohamad Nur Alif Rosli, 16.

Menurutnya, mereka menaiki motosikal jenis Honda EX5 dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Bentong kira-kira pada jam 1 petang.

“Ketika melalui susur itu, mangsa dipercayai gagal mengawal motosikal yang ditungganginya menyebabkan mereka terbabas lalu melanggar tembok batu di sebelah kiri jalan.

“Mohamad Noor Idham mengalami kecederaan parah di bahagian kepala dan meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Bentong lebih kurang jam 5.50 petang,” katanya.

Rosli berkata, pembonceng motosikal pula mengalami kecederaan parah iaitu patah kaki dan tangan kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSAS).

Menurutnya, siasatan berhubung kejadian itu masih disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Saya mengingatkan ibu bapa supaya tidak membenarkan anak mereka yang tidak mempunyai lesen memandu atau menunggang kenderaan kerana ia bukan sahaja berbahaya malahan boleh dikenakan tindakan.

“Tindakan saman boleh diambil kepada pemilik kenderaan kerana membenarkan anak-anak mereka memandu tanpa lesen yang sah,” katanya.

Rosli berkata, ibu bapa perlu memainkan peranan untuk memastikan keselamatan anak mereka terjamin dan tidak sesekali akur dengan desakan anak-anak untuk membeli atau menggunakan kenderaan sekiranya mereka masih belum mempunyai lesen memandu yang sah.

No comments:

Post a Comment