Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Kereta rempuh kedai


MENGABANG PANJANG – Kemalangan membabitkan dua Proton Wira, semalam, diibaratkan berpantang maut sebelum ajal apabila tujuh mangsa yang terlibat dalam kemalangan itu hanya cedera ringan biarpun salah sebuah kereta merempuh kedai runcit.

Saksi kejadian, Mohd Suhaimi Mohd Sobri, 28, berkata, kemalangan yang berlaku kira-kira jam 1 tengah hari itu disebabkan kereta Proton Wira yang dipandu seorang lelaki berumur 20-an dipandu laju dengan memotong dua kenderaan lain sebelum merempuh kereta yang ingin memasuki lorong sebelah kanan.

“Pada waktu itu, kereta Proton Wira yang ingin memasuki lorong sebelah kanan memberi isyarat tetapi memandangkan kereta yang meluru laju itu tidak dapat membrek, terus melanggar pintu sebelah pemandu sebelum tersasar dan merempuh kedai.

“Kemalangan yang berlaku begitu pantas itu menyebabkan kakitangan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) tersepit di tempat duduk pemandu dan dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk menerima rawatan. Bagaimanapun seorang penumpang dalam kereta sama tidak mengalami kecederaan serius," katanya.

Menurutnya, kelima-lima individu yang berada dalam sebuah kereta Proton Wira yang merempuh kedai terbabit tidak mengalami sebarang kecederaan serius dan hanya luka kecil sahaja.

Sementara itu, menurut pemandu kereta Proton Wira, Nik Othman Nik Ramli, 20, kejadian yang berlaku sangat pantas dan ia seolah-olah bagai satu mimpi kerana tidak menyangka akan terlibat dalam kemalangan.

“Memang tidak dinafikan saya memandu laju untuk ke tapak projek di Tembila, Besut selain mencari rumah sewa di sana. Tetapi tidak menyangka kejadian hari ini (semalam) adalah paling buruk sejak berulang-alik dari Bukit Payong ke Tembila.

“Bagaimanapun saya sangat bersyukur kerana kemalangan ini tidak melibatkan kehilangan nyawa biarpun saya rasa seperti mati hidup semula,” katanya.

Menurutnya, kemalangan kali ini memberi pengajaran kepada diri sendiri untuk lebih berhati-hati dan dalam masa yang sama turut menyesal kerana tidak memiliki lesen memandu lagi.

“Selain itu, cukai jalan kereta juga telah tamat tempoh sejak seminggu lalu dan keadaan ini memberi tekanan kepada saya untuk membuat laporan polis,” katanya.

No comments:

Post a Comment