Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Kerani dipedaya RM8,000JOHOR BAHRU - Seorang kerani bank di Singapura menjadi mangsa terbaru apabila diperdaya RM8,000 dalam kegiatan sindiket gores dan menang.

Mangsa, Taw Ie Wen, 29, mendakwa, dia didatangi oleh seorang individu pada Sabtu lalu kira-kira jam 3 petang, yang menawarkan peraduan gores dan menang ketika melewati sebuah pusat beli belah di Johor Bahru sekembalinya dari bekerja.

Menurutnya, seorang lelaki telah memujuknya untuk membuka sekeping kertas cabutan bertuah dan mengatakan ramai individu sebelum ini juga telah melakukannya, namun tidak mendapat hadiah.

“Saya bersetuju untuk menggores kad diberikan dan telah memenangi hadiah istimewa. Kemudiannya lelaki terbabit mengajak saya ke pejabat mereka di Taman Molek bagi menebus hadiah tersebut,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Kelab Akhbar Cina Johor Bahru, di sini, semalam.

Turut hadir, Pengerusi MCA Johor Bahru yang juga Ketua Khidmat MCA Johor Bahru, Kua Song Tuck.

Ie Wen berkata, pada mulanya dia enggan mengikuti lelaki terbabit kerana mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena, namun helah individu terbabit berkata-kata dan pujukan membuatkan dirinya akur.

Setibanya di pejabat syarikat tersebut, Ie Wen mendapati ada lapan petugas syarikat di samping beberapa pelanggan lain di situ.

Beliau dibantu seorang lelaki lain yang hanya di kenali sebagai Ah Kit yang memberi penerangan dengan memberitahu beliau perlu membayar RM7997 bagi menebus ha�diah yang dimenangi.

“Saya perlu membayar hampir RM8,000 bagi bayaran kos kerajaan dan kos iklan yang akhirnya dibawa Ah Kit ke kedai emas bagi mengeluarkan wang saya menerusi dua kad kredit dimilikinya,” katanya kesal.

Ie Wen dikatakan memenangi hadiah berupa Jed Matress, ketuhar gelombang mikro, set teater rumah dan periuk memasak.

Beliau juga disuruh memberikan wang RM8,000 tersebut kepada Ah Kit dan diberitahu barang yang dimenanginya akan dihantar ke rumah.

“Apabila sampai ke rumah, saya dapati barang dimenangi tidak setimpal dengan nilai bayaran yang dibuat. Saya juga ada menghubungi talian pelanggan jenama produk tersebut dan ianya tiada dalam perkhidmatan. Saya yang berasa tertipu terus membuat laporan polis,” katanya.

Akibat insiden itu, Ie Wen terpaksa menanggung hutang RM8,000 menerusi dua kad kreditnya.

Sementara itu, Song Tuck berkata, pusat beli belah terbabit dan beberapa kawasan di Plentong dan Perling dikenal pasti menjadi lokasi tumpuan sindiket terbabit yang menyasarkan pekerja Malaysia yang bekerja di Singapura.

Katanya, bagi tempoh seminggu ini, sebanyak lapan kes sindiket gores dan menang dilaporkan kepadanya.

No comments:

Post a Comment