Search This Blog

Tuesday, December 28, 2010

Kedai pendingin hawa bertukar ‘panas’GEORGETOWN - Tindakan pantas 44 anggota bomba dan penyelamat dibantu beberapa pasukan bomba sukarela dari Seri Tanjung, Air Itam dan Kampung Pisang berjaya menyelamatkan sebuah kedai elektrik yang menjual pendingin hawa daripada hangus dalam kebakaran, semalam.

Kejadian yang berlaku jam 5.55 petang semalam mengakibatkan 50 peratus kedai tiga tingkat di Jalan Irving itu musnah dan ratusan set pendingin hawa rosak.

Pegawai Operasi Bomba negeri, Wan Azmi Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 5.58 petang dan sampai di tempat kejadian tiga minit kemudian.

“Sewaktu kami tiba kelihatan asap hitam keluar dari tingkat tiga bangunan berkenaan.

"Namun pemeriksaan yang dibuat mendapati api marak di tingkat bawah sekali.

“Pihak kami juga mengalami sedikit kesulitan untuk kerja-kerja pemadaman kerana terlalu banyak perkakas yang terdapat dalam kedai selain puluhan set pendingin hawa yang diletakkan di pintu belakang premis itu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Wan Azmi berkata, kebakaran berjaya dikawal pada jam 7.12 petang dan dipadamkan sepenuhnya pada jam 7.35 petang.

“Sewaktu kejadian tiada orang dalam premis berkenaan dan operasi memadamkan kebakaran lancar.

“Punca kejadian dan kerugian masih lagi dalam siasatan unit siasatan kebakaran (FIO). Bagaimanapun, kami bersyukur kerana tiada kemalangan jiwa,” katanya.

No comments:

Post a Comment