Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Kedai komputer diserbuTELUK INTAN - Sebuah kedai menjual peralatan komputer di Taman Juta Intan 2 diserbu pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) cawangan Teluk Intan, semalam kerana menjual komputer menggunakan perisian cetak rompak.

Ketua Cawangan KPDNKK, Omar Ismail berkata, pihaknya menerima aduan daripada pengeluar perisian yang mendapati terdapat aktiviti menjual komputer dimasukkan dengan perisian cetak rompak di kawasan tersebut.

Menurutnya, pihaknya membuat siasatan dan penyamaran bagi mendapatkan kepastian sebelum serbuan dijalankan kira-kira 4.30 petang semalam.

Katanya, serbuan diketuai Mohammad Nizam Yunan bersama empat pegawai, menyerbu ketika urus niaga dijalankan pihaknya yang menyamar sebagai pelanggan.

Beliau berkata, pemeriksaan awal mendapati pemilik kedai tersebut menjual komputer dengan dimuat turun perisian cetak rompak.

“Kami merampas sebuah komputer riba, sebuah komputer (CPU) dan empat unit perisian komputer dari kedai tersebut.

“Kami juga menahan seorang pengurus dan seorang pekerja kedai untuk diambil keterangan,” katanya kepada pemberita di banguan KDPNKK di sini, semalam.

Omar berkata, ini adalah kes pertama melibatkan cetak rompak perisian komputer bagi tahun ini.

Katanya, kes ini disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Hakcipta 1987 yang boleh membawa hukuman denda RM2000 hingga RM20,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya bagi pihak individu manakala pihak syarikat boleh dikenakan denda sebanyak RM4,000 hingga RM40,000.

“Pihak kami akan sentiasa memantau pergerakan aktiviti cetak rompak di kawasan ini dan tidak bertolak ansur sekiranya perkara ini berlaku di kawasan ini.

“Kami juga akan menjalankan pemeriksaan masa ke semasa bagi memastikan aktiviti cetak rompak ini dapat dibanteras malahan maklumat yang disalurkan oleh orang awam adalah dialu-alukan,” katanya.

No comments:

Post a Comment