Search This Blog

Friday, December 17, 2010

Kapal kargo terkandas di terumbu karang


17/12/2010 2:29pm

SANDAKAN 17 Dis. - Kapal kargo dari Vietnam yang terkandas di kawasan terumbu karang di perairan berhampiran Pulau Jambongan di Beluran sejak Isnin lepas berjaya keluar dari kawasan itu hari ini.
Ketua Penguatkuasa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Daerah Maritim Sandakan, Kapten Mohamad Onn Khalil berkata, kapal kargo membawa muatan 2,700 tan beras itu keluar dari kawasan terumbu karang berkenaan pada pukul 5 pagi.
Beliau berkata, kapal yang dapat keluar sendiri dari kawasan itu hanya mengalami kerosakan kecil pada kipas dan kini menuju ke Pelabuhan Sandakan di sini untuk pembaikan sebelum menerus perjalanan ke Pelabuhan Tawau.
Kapal APMM KM Serasan akan mengiringi kapal kargo itu sehingga ke Pelabuhan Sandakan dan dijangka tiba pukul 5 petang ini, katanya.
Kapal kargo itu terkandas selepas merempuh terumbu karang terletak di perairan kira-kira 70 batu nautika dari sini disebabkan kerosakan lampu boya yang tidak menyala di kawasan itu.
Ketika kejadian, kapal kargo berdaftar atas nama Hai Dong 27 dalam perjalanan dari pelabuhan Ho Chi Minh City di Vietnam menuju ke Pelabuhan Tawau untuk menghantar beras. - Bernama

No comments:

Post a Comment