Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

'Kami datang untuk dapatkan nasihat'

KUALA LUMPUR: “Kami datang untuk mendapatkan nasihat dan penjelasan mengenai serbuan ke premis kami, baru-baru ini,” kata seorang pengikut ajaran Syiah, Mohd Haidar Mohd Hashim, ketika ditemui di Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), di sini, petang semalam.
Mohd Haidar antara 128 yang disoal siasat Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dalam serbuan ke sebuah rumah kedai dua tingkat di Taman Sri Gombak, dekat sini, yang dipercayai menjadi kubu kuat pengikut ajaran Syiah di Selangor, 15 Disember lalu.
“Kami tidak dapat menjelaskan butiran perbincangan bersama pihak Suhakam itu, tetapi tujuan kami untuk menyatakan pendirian sebagai pengikut ajaran Syiah,” katanya.

Mohd Haidar berkata, pihaknya akan mengadakan sidang media dalam tempoh terdekat bagi menyatakan pendirian berhubung isu penangkapan mereka.

Dia yang ditemani tiga pengikut ajaran Syiah lain masuk ke perkarangan pejabat Suhakam di Menara Tun Razak kira-kira jam 2.30 petang dan keluar sejam kemudian.
Ketika serbuan minggu lalu, semua pengikut Syiah terbabit menghadiri ceramah khas yang disampaikan seorang lelaki warga Iran.

Ceramah itu bersempena tarikh 10 Muharam dalam kalendar Islam yang dianggap mulia oleh pengikut Syiah sebagai memperingati kematian Saidina Husain.

No comments:

Post a Comment