Search This Blog

Saturday, December 25, 2010

Imigresen Pulau Pinang tahan 47 GRO

GEORGETOWN – Jabatan Imigresen Pulau Pinang menahan 47 gadis pelayan pelanggan (GRO) warga China dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Jalan Jones di sini awal pagi ini.
Pengarahnya, Abdul Qadir Siddiq Ahmad berkata, turut ditahan dalam operasi ”Ops Sayang” itu seorang lelaki berusia 28 tahun yang menjadi pengurus pusat hiburan berkenaan dan seorang lelaki warga Myanmar.
Beliau berkata, tujuh pegawai dan anggota Jabatan Imigresen serta 19 pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Pulau Pinang terlibat dalam operasi yang bermula 12.45 pagi hingga 4 pagi itu.
"Semasa serbuan, kesemua GRO berkenaan yang memakai pakaian serba merah bagi meraikan sambutan Krismas, sedang leka melayan pelanggan di premis hiburan terbabit,” katanya pada sidang akhbar hari ini.
Abdul Qadir berkata, semua GRO berusia 20-an itu ditahan kerana menyalah guna pas lawatan sosial, selain menjalankan aktiviti tidak bermoral, manakala lelaki warga tempatan disiasat mengikut Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 kerana memberi pelindungan kepada pekerja asing tanpa izin. – Bernama

No comments:

Post a Comment