Search This Blog

Tuesday, December 28, 2010

Ibu tunggal pecah amanah dipenjara setahun28/12/2010 6:51pm

KUALA LUMPUR — Seorang ibu kepada tiga anak dijatuhi hukuman penjara setahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah terhadap terhadap tuduhan pecah amanah membabitkan RM41,518.50 milik Persatuan Kumpulan Sumber Keluarga Ibu Kuala Lumpur.
Hakim Datuk Jagjit Singh membuat keputusan itu terhadap Genevieve Christeta Bois, 36, bekas setiausaha persatuan itu, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes di akhir pembelaan.
Bagaimanapun, mahkamah membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman itu sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.
Genevieve dituduh melakukan pecah amanah melalui 10 keping cek Maybank yang diamanahkan kepadanya di persatuan yang beralamat No 128, Jalan Terasik 8, Bangsar, Brickfields di sini antara 9 Jun 2004 dan 7 Sept 2004.
Wanita itu didakwa mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang setahun dan tidak melebihi 10 tahun dengan sebatan dan boleh dikenakan denda.
Jagjit dalam penghakimannya berkata tertuduh, yang merupakan ibu tunggal kepada tiga anak berusia 15, 12 dan 8 tahun, telah menyalahgunakan dana persatuan tersebut untuk kepentingan sendiri bukan untuk tujuan amal. - Bernama

No comments:

Post a Comment