Search This Blog

Tuesday, December 28, 2010

Ibu dua anak dihukum penjara 8 bulan simpan kereta curi milik kakitangan MBSA


 

KLANG - Ibu kepada dua anak dijel lapan bulan selepas mengaku bersalah atas tuduhan menyimpan kereta curi milik kakitangan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Rosida Abdullah, 31, membuat pengakuan itu di hadapan Majistret Afifah Mamat@Yusof sebaik saja pertuduhan dibacakan terhadapnya semalam.

Afifah memerintahkan hukuman penjara itu bermula pada tarikh tangkapan iaitu 17 Oktober lalu.

Dia yang tidak diwakili peguam melakukan kesalahan itu kira-kira jam 12.40 pagi, 17 Oktober lalu, di Jalan Johor Jaya, Seri Alam, Johor, dengan curang menyimpan harta curi, iaitu sebuah Perdana berwarna hitam, milik Nurul Akmal Ismail, 27, yang boleh dipercayai harta itu adalah miliknya.

Rosida didakwa mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih enam bulan dan tidak kurang lima tahun atau didenda.

Terdahulu, Rosida, dalam rayuannya, memohon mahkamah memberikan hukuman penjara memandangkan dia tidak mampu membayar denda.

Selain itu, dia turut meminta mahkamah mempertimbangkan kesempitan hidup yang dialaminya memandangkan suaminya meringkuk dalam penjara dan anak dijaga ibunya di kampung.

Timbalan Pendakwa Raya, Shahrul Ekhsan Hashim, dalam hujahnya, memohon mahkamah memberikan hukuman setimpal dengan kesalahan dilakukan.

No comments:

Post a Comment