Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Guna 4 jenis senjata

BATU PAHAT: Polis percaya empat jenis senjata digunakan dalam pembunuhan kejam Siti Mazni Abdul Rahman, 14, di kebun kelapa sawit di Kampung Parit Ju Darat, Tongkang Pechah di sini, Jumaat lalu.
Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, ia membabitkan parang, pisau lipat, buku lima serta guni.

“Ia digunakan untuk menutup muka, memukul, menikam serta mengelar mangsa sebelum diseret sejauh 50 meter ke dalam kebun itu.

“Semua senjata terbabit ditemui pada seorang daripada tiga suspek yang ditahan Jumaat lalu,” katanya ketika melawat rumah keluarga mangsa di Kampung Parit Ju Darat, semalam.

Mayat Siti Mazni ditemui dalam keadaan tertiarap dan berlumuran darah, manakala mayatnya ditutup menggunakan pelepah kelapa sawit di kebun tidak jauh dari kediamannya.

Menurut Mohd Mokhtar, selain senjata, telefon bimbit mangsa turut ditemui di kediaman seorang suspek.

Semua barangan terbabit dirampas dan dihantar ke jabatan kimia untuk ujian bagi menentukan sama ada ia digunakan dalam pembunuhan atau sebaliknya.

“Hasil siasatan, kami menahan dua remaja berusia 14 dan 16 tahun di sekitar Tongkang Pechah, tengah hari Jumaat lalu.

“Ia membawa kepada penahanan seorang lagi suspek berusia 16 tahun di kawasan berkenaan pada malam hari yang sama,” katanya.

Berikutan tangkapan dan siasatan susulan, polis membuat dua lagi tangkapan iaitu seorang remaja berusia 14 tahun pada jam 6.15 petang kelmarin, di Sri Medan dan bapa tirinya yang berusia 44 tahun di sekitar Tongkang Pechah, kira-kira pada jam 8.40 malam hari yang sama. “Siasatan mendapati, seorang daripada tiga remaja yang ditahan Jumaat lalu mempunyai rekod salah guna dadah.

“Lelaki berusia 44 tahun itu positif dadah dan mereka ditahan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan saya mahu kertas siasatan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa raya selewat-lewatnya Khamis ini,” katanya.

Selain itu, seorang suspek turut dibawa ke lokasi pembunuhan bagi membantu siasatan pada kira-kira jam 4.30 petang semalam.

Dalam lawatan setengah jam itu, Mohd Mokhtar menerangkan perkembangan siasatan kepada keluarga mangsa, selain mengunjungi lokasi pembunuhan.

Mohd Mokhtar meminta orang ramai menghentikan sebarang spekulasi dan membiarkan polis menjalankan siasatan.

“Kami percaya lima suspek itu memainkan peranan tersendiri dan berusaha bersungguh-sungguh memastikan semua individu terbabit dihadapkan ke mahkamah.

“Berikutan itu, saya nasihatkan kepada sesiapa mempunyai kaitan dengan kes ini supaya tampil dan menyerah diri serta memberi keterangan sebelum mereka ditahan,” katanya.
mymetro

No comments:

Post a Comment