Search This Blog

Thursday, December 23, 2010

Gempa 7.4 skala richter landa Ogasawara

2010/12/23

TOKYO: Ramai penduduk di kepulauan terpencil Pasifik di Jepun naik ke kawasan tinggi pagi semalam selepas gempa dengan kekuatan 7.4 skala Richter melanda dan mencetuskan amaran tsunami. 

Gempa dasar laut itu berlaku pada 2.19 pagi waktu tempatan (1719 GMT Selasa), menyebabkan penduduk terjaga daripada tidur mendengar pengumuman pembesar suara dipasang di seluruh pulau Ogasawara.
Pihak berkuasa juga memberi amaran risiko ombak tsunami setinggi dua meter menghala ke pantai.
Gempa itu berpusat di timur Chichi-shima dan diikuti beberapa gempa susulan dengan kekuatan antara 5.3 dan 5.6 yang berterusan sehingga pagi. 

Kira-kira tiga jam selepas gempa, ombak setinggi 60 sentimeter dipantau 700 kilometer dari Hachijo-shima, sebahagian rangkaian pulau Izu yang terletak di selatan Tokyo, kata agensi kaji cuaca. 

Ombak setinggi 20 sentimeter turut sampai di pulau utama barat daya Jepun, kata agensi itu. 

Amaran tsunami itu kemudian dibatalkan dan semua peringatan ditarik balik lima jam selepas gempa melanda pulau itu, kira-kira 1,000 kilometer selatan ibu kota ini. Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan. 
Namun, 120 orang dipindahkan sementara ke tempat tinggi di pulau Chichi-shima dan kira-kira 50 orang di pulau Haha-shima, kata Koji Watanabe, pegawai di perkampungan Chichi-shima, malam kelmarin. 

Ia gempa terbesar yang pernah saya alami, kata Masae Nagai, pemilik hotel di Chichi-shima, sebahagian kepulauan terpencil juga digelar pulau Bonin. AFP

No comments:

Post a Comment