Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Dua penganggur didakwa
IPOH - Dua penganggur mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret semalam, terhadap semua pertuduhan ke atas mereka.

Tertuduh pertama, T Chandran, 29, dari Lahat, dekat sini, dituduh melakukan kesalahan tersebut apabila cuba mencederakan orang lain dengan menggunakan senjata tajam.

Chandran dituduh melakukan perbuatan berkenaan terhadap Low Kean Ket, di hadapan sebuah premis di Menglembu sekitar 7 petang pada 15 Oktober lalu.

Akibat perbuatan berkenaan, Chandran didapati telah melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 324, Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara selama tiga tahun atau denda atau dengan sebatan atau mana-mana dua daripada hukuman berkenaan.

Sementara itu, seorang lagi penganggur, K Selvam, 25, menghadapi dua pertuduhan berasingan kerana memiliki dadah jenis eramin 5 serta syabu.

Bagi pertuduhan pertama, Selvam didakwa memiliki dadah jenis Pil Eramin 5 yang dianggarkan seberat 1.7 gram di hadapan sebuah rumah di Taman Mas Jaya, Ipoh sekitar 2.30 pagi pada 18 Disember lalu.

Bagi pertuduhan kedua pula, Selvam didakwa memiliki dadah jenis syabu, seberat 2.0 g, di lokasi, tarikh dan waktu yang sama.

Berikutan kesalahan berkenaan, Selvam boleh didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12(3) Akta yang sama (Akta 234).

Bagaimanapun, kedua-dua tertuduh mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan dan mohon untuk dibicarakan.

Majistret, Roslinda Razali, membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin sebanyak RM2,000 setiap seorang dengan seorang penjamin dan menetapkan 26 Januari 2011 untuk sebutan semula kedua-dua kes berkenaan.

No comments:

Post a Comment