Search This Blog

Wednesday, December 15, 2010

'Call girl' dicekup

SERDANG – Mempunyai visa pekerjaan untuk bekerja di ladang namun beberapa wanita warga asing di sini giat menjalankan khidmat urutan batin kepada pelanggan melalui iklan yang ditampal di tepi jalan dan juga di dada akhbar. 

Difahamkan, ‘call girl’ terbabit hanya berurusan dengan pelanggan mereka melalui panggilan telefon dan khidmat pesanan ringkas (SMS) untuk melakukan sebarang rundingan. 

Sinar Harian difahamkan, selepas bersetuju dengan kadar bayaran dikenakan, pelanggan akan diberi tunjuk arah melalui percakapan dalam telefon ke lokasi mendapat khidmat urutan. 

Bagaimanapun, perniagaan tidak bermoral terbabit tumpas, apabila premis yang dijadikan lubuk lelaki hidung belang melepas nafsu diserbu pihak berkuasa tempatan, semalam. 

Tukang urut berusia antara 20 hingga 40-an itu pada mulanya enggan mengakui menjalankan kegiatan dijalankan namun ‘kantoi’ apabila ada pelanggan menghantar SMS kepada salah seorang daripada mereka bertanyakan kadar urutan dalam tempoh sejam. 

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Datuk Adnan Md Ikshan berkata, bertindak atas maklumat awam, 60 anggota penguat kuasa MPSJ dan enam penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu tiga premis masing-masing di Serdang Perdana dan Taman Pinggiran Putra Seri Kembangan. 

Katanya, dalam serbuan itu lapan wanita ditahan termasuki seorang daripadanya warga tempatan yang dipercayai terbabit dengan kegiatan urutan batin. 

“Kami mendapati, mereka ini mensasarkan rumah bertingkat di tingkat paling atas untuk mengaburi mata orang awam dan pihak berkuasa daripada menghidu kegiatan dijalankan. 

“Hasil penyamaran dilakukan, premis dikenal pasti dan mengecewakan apabila kebanyakan pekerja hanya mempunyai visa bekerja di ladang namun tergamak bekerja di sini,” katanya yang memaklumkan tukang urut itu mengenakan caj RM150 bagi pakej lengkap urutan batin. 

Beliau berkata, tindakan diambil kepada pemilik premis di bawah Akta 133 Perancang Bandar dan Desa 1971 Peruntukan 70 (12). 

“Kesemua yang ditahan diserahkan kepada Jais untuk tindakan lanjut manakala pemilik premis berdepan tindakan kompaun maksimum RM12,500,” katanya. 

Sementara itu, Penolong Pengarah Penyelarasan dan Operasi Jais, Zaaba Zakaria berkata, ketika serbuan dua perempuan dicekup bersama seorang lelaki bukan Islam. 

“Wanita yang ditahan dibawa ke Bahagian Penguat kuasa dan bakal didakwa di bawah Seksyen 29 (1) (b) kerana bersama lelaki bukan Islam. 

“Jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan denda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

No comments:

Post a Comment