Search This Blog

Thursday, November 25, 2010

TUDM tahan semula Tharmendran kerana tinggal tugas

SHAH ALAM: Sarjan N Tharmendran dari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), yang menghadapi tuduhan mencuri dua enjin pesawat F5, hari ini ditahan semula oleh TUDM atas kesalahan meninggalkan tugas.
Tangkapan dibuat oleh lima pegawai Jabatanarah Provos Marsyal TUDM di perkarangan tempat letak kereta Kompleks Mahkamah di sini pada 12 tengah hari ini selepas Tharmendran menghadiri pendengaran permohonannya untuk menggugurkan pertuduhan ke atasnya di Mahkamah Tinggi di sini.

Menurut Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan, kegagalan Tharmendran untuk hadir bertugas selepas membayar jaminan pada 6 September lalu sehingga ke hari ini adalah satu kesalahan meninggalkan tugas yang bertentangan dengan peruntukan Akta Tentera 1972. Tharmendran masih lagi berada dalam perkhidmatan TUDM, kata unit itu dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 6 Januari lalu, Tharmendran, 42, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan bersubahat dengan Laskar Udara Mohamad Shukri Mohamad Yusop, mencuri dua enjin pesawat F5 jenis J85-21 di Bangunan Material Processing Shed MATRA 1, Pangkalan Udara TUDM Sungai Besi di sini pada 30 April 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.-- Bernama

No comments:

Post a Comment