Search This Blog

Saturday, November 13, 2010

Pakistan tuduh Taliban serang polis
2010/11/13

KARACHI: Pakistan semalam menuduh pengebom berkaitan Taliban dan al-Qaeda melakukan serangan ke atas polis di Karachi, sekali gus menimbulkan kebimbangan bahawa rangkaian pengganas terbabit sedang memperluaskan perjuangan mereka di bandar raya berkenaan. 

Dalam kejadian kelmarin, sekumpulan lelaki bersenjata memandu kenderaan ke Jabatan Penyiasatan Jenayah (JSJ), yang menjadi tempat tahanan suspek keganasan, petang Khamis lalu, membalas tembakan polis dan meletupkan trak yang sarat dengan bahan letupan.Serangan itu mengorbankan 18 orang dan memusnahkan bangunan berkenaan di kawasan paling dilindungi di Karachi, berhampiran bangunan kerajaan lain, Konsulat Amerika Syarikat, hotel bintang lima yang sering dikunjungi warga Barat, dan pejabat menara tinggi.
Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) mendakwa bertanggungjawab, dan jurucakapnya, Azam Tariq memberitahu AFP dari tempat yang tidak dinyatakan, serangan itu bertujuan membalas dendam penahanan dan penderaan rakan seperjuangan mereka. 

Namun, Menteri Dalam Negeri, Rehman Malik menuduh Lashkar-i-Jhangvi, kumpulan pengganas berkaitan al-Qaeda dan Taliban, yang dikenal pasti sering menyerang golongan Muslim Syiah dan mempunyai asal usul di wilayah tengah Punjab. 

Lashkar-i-Jhangvi bertanggungjawab bagi serangan ke atas bangunan JSJ itu di Karachi, katanya kepada pemberita di Islamabad semalam. AFP 

No comments:

Post a Comment