Search This Blog

Tuesday, November 9, 2010

Lima ditahan bersama 30 kilogram ketum

BESUT: Lima orang termasuk sepasang bekas suami isteri dan anak mereka ditahan bersama 30 kilogram daun ketum mentah dan 160 bungkus air ketum dalam satu serbuan di sebuah rumah di Kampung Kolam, Bukit Kenak di sini pagi semalam.
Ketua Polis Daerah Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, serbuan dilakukan oleh sepasukan pegawai dan anggota polis dari Bahagian Sisatan Jenayah Narkotik pada kira-kira jam 5.30 pagi.

Beliau berkata, semua suspek yang berumur antara 20 dan 43 tahun itu ditahan selepas polis menemui dua baldi plastik yang berisi 160 bungkusan dipercayai air ketum dan tiga guni daun ketum yang belum diperoses seberat 30 kilogram di dalam bangsal di belakang rumah itu.

Katanya, daun ketum itu dipercayai diperolehi dari Kedah manakala air ketum yang siap diperoses itu adalah untuk pasaran sekitar kawasan Jerteh, dan semua barang yang dirampas itu dianggar bernilai RM1,230.

Bercakap kepada pemberita di sini hari ini beliau berkata, kes disiasat mengikut bawah Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 yang sabit kesalahan boleh membawa hukuman denda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih empat tahun atau kedua-duanya sekali, dan Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.-Bernama

No comments:

Post a Comment