Search This Blog

Monday, November 22, 2010

Lelaki warga Iran ke tali gantung edar syabu

SHAH ALAM: Seorang lelaki warga Iran dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis Methamphetamine seberat 1,001 gram di KLIA, Sepang, pada Jun tahun lalu.
Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki menjatuhkan hukuman itu terhadap Rouhollah Ahmadzadeh Irandoust, 50, yang didakwa melakukan kesalahan itu di kaunter pemeriksaan Kastam 'D', Unit Khas Pemeriksaan Penumpang 1, Balai Ketibaan Antarabangsa, Terminal Utama KLIA, pada 3.50 pagi 14 Jun tahun lalu.

Rouhollah yang diwakili peguam Gooi Soon Seng didakwa mengikut Seksyen 39 B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39 B (2) Akta yang sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Dalam penghakimannya, Mohtarudin berkata, tertuduh dalam pembelaannya menafikan bahawa dia membawa bagasi berisi dadah itu ketika tiba di KLIA, sebaliknya mendakwa seorang rakan bernama Mushtaba yang membawa bagasi itu.

"Tertuduh mendakwa ketika dia dan seorang lagi rakan diarah imbas bagasi di mesin pengimbas, Mushtaba menghilangkan diri untuk menghisap rokok sehinggalah mereka dibawa ke bilik pemeriksaan Kastam kerana terdapat imej mencurigakan pada bagasi itu.

"Tertuduh seharusnya tidak mengakui bagasi berisi dadah itu adalah miliknya walaupun terdapat tag namanya pada bagasi itu dan walaupun ada masalah bahasa seharusnya tertuduh menafikan bahawa bagasi berisi dadah itu adalah miliknya.

No comments:

Post a Comment