Search This Blog

Saturday, November 27, 2010

Korea di ambang perang

2010/11/27

Pyongyang, Beijing beri amaran kepada Seoul, Washington elak latihan tentera sasar Korea Utara

SEOUL: Korea Utara yang melancarkan bedilan meriam berhampiran sempadan Korea Selatan Selasa lalu memberi amaran, rancangan Seoul dan Amerika Syarikat mengadakan latihan ketenteraan bersama, akan membawa Semenanjung Korea semakin hampir ke kancah peperangan. 

Selain itu, suasana terus tegang selepas China turut memberi amaran supaya Korea Selatan dan Amerika Syarikat tidak melakukan latihan di zon ekonomi eksklusif (EEZ) untuk menunjukkan kekuatan kepada sekutunya, Korea Utara.
“Kami memegang pendirian konsisten dan jelas dalam isu ini. Kami menentang mana-mana pihak melakukan tindakan ketenteraan di EEZ tanpa kebenaran,” menurut kenyataan jurucakap Kementerian Luarnya, Hong Lei.
Korea Utara yang tidak mengaku bersalah berikutan serangan ke atas Pulau Yeonpyeong wilayah Korea Selatan mengkritik ‘penjajah Amerika dan pasukan tentera boneka Korea’ dalam apa yang disifatkannya sebagai latihan yang ‘cuba mencetuskan perang’. 

“Keadaan di Semenanjung Korea semakin hampir kepada peperangan berikutan rancangan membabi-buta, pihak yang suka berperang untuk mengadakan latihan sekali lagi yang menyasarkan Korea Utara,” lapor agensi berita rasmi Korea Utara (KCNA). 

Korea Utara dalam satu kenyataan lain juga berikrar melancarkan lebih banyak serangan artileri jika Korea Selatan melakukan sebarang ‘provokasi’ lagi pada masa depan. 

Pyongyang yang menuduh Seoul melancarkan taktik konfrontasi berkata: “Korea Utara sudah bersiap sedia untuk melancarkan siri serangan dan meletupkan benteng musuh, jika mereka berani mencabar kedaulatan dan maruah kami, walaupun pada tahap paling rendah’. 
Tentera Amerika dalam kenyataannya pula berkata, latihan yang dijalankan adalah untuk pertahanan dan sudah dirancang lama sebelum serangan Korea Utara berlaku. – AFP

No comments:

Post a Comment