Search This Blog

Wednesday, November 24, 2010

Harapan semakin tipis bagi pelombong


DIRUNDUNG KESEDIHAN: Dua wanita berpelukan menyusuli taklimat bagi anggota keluarga dan sahabat handai 29 pelombong yang terperangkap di lombong arang batu Pike River. -- Foto AP

24 Nov 2010

LUAR NEGARAPM New Zealand gesa rakyat siap hadapi hakikat buruk


GREYMOUTH (New Zealand): Polis New Zealand semalam memberi amaran bahawa harapan 'amat tipis' bagi 29 pelombong yang terpe- rangkap selama lima hari menyusuli satu letupan di lombong arang batu Pike River minggu lepas.
'Keadaan sangat membimbangkan,' kata Superintendan Gary Knowles, pegawai polis yang mengepalai operasi menyelamat, dalam satu sidang akhbar di Greymouth.Beliau berkata begitu sewaktu para pemberita ditunjukkan klip video letupan kuat di lombong itu pada 19 November lalu.'Kami akan meneruskan operasi menyelamat, meskipun harapan semakin tipis,' jelas beliau.'Kami sudah merancang semua pilihan. Jika sekiranya para pelombong di bawah sana sudah mati, kami sudah bersiap menghadapinya,' tegas beliau.Keluarga dan sanak-saudara mangsa, yang sudah ditunjukkan klip video itu, menyuarakan rasa marah dan tidak puas hati dengan operasi menyelamat selepas robot yang dihantar ke dalam lombong itu rosak, manakala lubang peninjau yang ditebuk terhalang oleh batuan keras.Klip video itu, yang disiarkan oleh Pike River Coal Co, menunjukkan debu batuan yang hancur akibat letupan menjulang keluar selama 52 saat di pintu masuk lombong, yang terletak 2.5 kilometer dari tempat letupan berlaku di bawah tanah.Namun ketua pegawai eksekutif Pike River, Encik Peter Whittall, berkata kekuatan letupan bukan alasan untuk mempercayai mereka yang terperangkap telah mati.'Dua pelombong keluar selepas itu. Jadi saya tak fikir ia penting,' tegas beliau.Namun, Pesuruhjaya Polis New Zealand, Howard Broad, berkata sukar untuk menghantar pasukan menyelamat kerana paras gas beracun dan boleh terbakar masih tinggi.'Jika keadaan ini berterusan, harapan semakin tipis,' jelas beliau.Perdana Menteri New Zealand, Encik John Key, mengakui keadaan 'amat membimbangkan' dan memberitahu rakyat agar bersiap bagi menghadapi hakikat yang buruk.'Kami berharap mereka yang terperangkap masih hidup. Tetapi memandangkan kami belum dapat menghubungi mereka selama empat hari, keadaan masih membimbangkan,' kata beliau.Robot kedua sudah dikejarkan ke lombong tersebut. Tetapi Menteri Pertahanan, Encik Wayne Mapp, berkata ia perlu diubah suai dahulu sebelum dapat digunakan. -- AP, AFP, Bloomberg.

No comments:

Post a Comment