Search This Blog

Saturday, November 27, 2010

Guna pendaftaran palsu untuk ceroboh27/11/2010 1:31pm

SANDAKAN – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mengesan taktik nelayan asing yang menggunakan nombor pendaftaran palsu dan mengecat rumah kemudi kapal mereka mengikut warna pendaftaran kapal nelayan tempatan ketika menceroboh masuk menangkap ikan di perairan negara.
Ketua Pengarah APMM, Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan Kurish berkata, kapal nelayan asing dari negara jiran menggunakan taktik itu bagi mengelirukan dan mengelak diperiksa oleh pihak berkuasa Malaysia.
Katanya, APMM mengenal pasti taktik yang digunakan oleh kapal nelayan asing itu dalam beberapa operasi sebelum ini dan memantaunya melalui pemeriksaan terhadap mana-mana kapal nelayan yang menangkap ikan di kawasan laut dalam khususnya di kawasan perairan sempadan negara.
"Pembangunan perikanan laut dalam di negara ini mampu menjanjikan hasil tangkapan yang banyak dan ini menarik perhatian kapal asing dari negara jiran menceroboh perairan negara kita.
"Kami giat berusaha untuk mengekang aktiviti kapal nelayan asing supaya tidak terus menular kerana kegiatan mereka mampu menjejaskan hasil tangkapan nelayan tempatan,” katanya ketika berucap merasmikan Program Gerak Saraf Jiwa Murni di Kampung Air di sini hari ini. – Bernama

No comments:

Post a Comment