Search This Blog

Wednesday, November 3, 2010

Demi kasih suami sanggup gadai nyawaKEMAMAN – Seorang penoreh getah maut manakala isterinya cedera parah disengat ribuan ekor lebah apabila mereka secara tiba-tiba diserang kumpulan serangga berbisa itu ketika pulang daripada menoreh di kebun milik mereka dalam kejadian di Kampung Tanah Lot, Pasir Gajah, di sini, kira-kira jam 11 pagi, kelmarin. 

Berikutan sengatan berbisa ribuan ekor lebah itu, tubuh Ali Din, 54, bertukar warna menjadi keungu-unguan dan dia meninggal dunia dalam pangkuan isterinya, Khersiyah Engku Hassan, 51, ketika dalam perjalanan menuju ke Hospital Kemaman. 

Mengimbas kembali kejadian berkenaan, Khersiyah yang turut disengat kira-kira 102 ekor lebah di seluruh badannya berkata, kejadian berkenaan berlaku begitu pantas ketika dia dan suaminya menyedari langit tiba-tiba berubah mendung dalam perjalanan pulang ke rumah yang terletak tidak sampai satu kilometer dari kebun mereka. 

“Ketika mahu pulang ke rumah bersama suami secara tiba-tiba cuaca bertukar mendung sebelum saya terasa pipi kanan saya sakit seperti disengat serangga menyebabkan saya menepuk pipi dan mendapati rupa-rupanya serangga itu adalah seekor lebah sebelum saya dan suami mendongak ke atas. 

“Rupa-rupanya, kumpulan lebah berkenaan betul-betul berada di atas kepala kami menyebabkan suami saya terus menjerit supaya saya lari ke arah kiri dan dia pula berlari ke arah kanan. 

Katanya, bagaimanapun, ketika mahu berlari saya terjatuh dan dikerumuni serta disengat lebah itu, lantas suami berlari mendapatkan saya sambil melaungkan azan,” katanya semalam. 

Menurutnya, walaupun sudah tidak terdaya berikutan terasa perit kerana disengat pada ubun-ubun dan seluruh badan, dia tetap menggagahkan diri berlari selepas diangkat suaminya. 

“Ketika itu, saya lihat suami masih bertenaga walaupun dia juga turut disengat hampir seluruh badan terutama pada bahagian kepala. 

“Kemudian, kami terus berlari sambil menjerit meminta tolong ke arah rumah kongsi pekerja warga Bangladesh lebih kurang 500 meter dari kebun kami,” katanya sebak. 

Khersiyah berkata, sebaik tiba di rumah kongsi berkenaan, suaminya menjerit meminta pekerja terbabit mencampakkan kertas dan selimut sebelum dua pekerja di situ mencampakkan selimut dan suaminya menyelimutkannya sambil berlari menuju ke rumah jiran. 

“Buruh berkenaan turut melarikan diri ke dalam semak berdekatan berikutan kumpulan lebah itu menyerang mereka. 

“Kami pula terus berlari tetapi tiba-tiba suami saya terjatuh, namun dia menjerit mengarahkan saya supaya terus berlari tanpa mempedulikannya dan saya terjun ke dalam air dalam tong biru yang terletak beberapa meter di hadapan kami,” katanya. 

Menurutnya, berikutan kepanasan selepas disengat ratusan lebah, dia segera berendam dan apabila menoleh, dia tidak dapat menahan air mata apabila melihat suaminya dikerumuni ribuan ekor lebah dalam keadaan bersujud sebelum mereka diselamatkan jiran. 

“Luluh hati saya apabila melihat keadaan suami ketika itu apatah lagi ketika itu arwah hanya memakai baju lengan pendek menyebabkan dia lebih teruk disengat daripada saya yang memakai baju lengan panjang,” katanya. 

Walaupun Khersiyah juga parah disengat lebah, namun selepas mendapatkan rawatan kira-kira jam 2 petang kelmarin, dia akhirnya dibenarkan keluar daripada wad kira-kira jam 11 pagi, semalam. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kemaman, Supe-rintendan Abdullah Sani Salat berkata, hasil bedah siasat mendapati mangsa menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 12 tengah hari disebabkan alahan pada biasa lebah. 

Jenazah mangsa yang juga bapa kepada lima anak dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pasir Gajah, kira-kira jam 11 pagi semalam. 

Sinar Harian difahamkan kehadiran ribuan lebah di kebun milik Khersiyah itu disebabkan sarang lebah yang terletak berhampiran kebun suami isteri itu dikacau burung helang menyebabkan kumpulan lebah itu keluar daripada sarang sebelum menyerang pasangan terbabit. Arwah beria-ia mahu ke kebun Walaupun reda dengan pemergian suami, namun Khersiyah tidak menyangka sikap arwah suaminya yang beria-ia mahu ke kebun getahnya pada pagi itu menjadi adalah detik terakhir suaminya mencari rezeki buat mereka sekeluarga. 

“Pada pagi itu, tiba-tiba saya terasa tidak sedap badan dan menyatakan hasrat tidak mahu menoreh getah kepada arwah suami, tetapi arwah memujuk saya dan menyuruh saya berehat seketika sebelum bekerja. 

“Malah, saya masih ingat lagi kata-katanya ’manalah tahu ada rezeki untuk anak kita hari ini’ kerana inilah ayat yang terluah dari bibirnya ketika memujuk saya untuk menoreh getah walaupun saya katakan kepadanya tidak sedap badan,” katanya. 

Khersiyah yang mula menoreh bersama suami sejak lebih setahun lalu berkata, pada hari kejadian, suaminya turun bekerja seawal jam 6.30 pagi sebelum dia menyusul ke kebun getah seluas kira-kira 2.4 hektar yang terletak tidak jauh daripada rumah mereka pada tengah harinya. 

Katanya, lebih menyayat hati apabila melihat suaminya tetap menggagahkan diri berlari terenjut-enjut bagi menyelamatkan diri mereka kerana arwah suaminya itu baru sahaja mengalami kemalangan motosikal Jun lalu. 

“Saya memang tidak sangka kejadian disengat lebah akan meragut nyawa suami,” katanya. 

Katanya, pemergian arwah suaminya itu juga menyebabkan dia dan lima anak; Mohd Asmadi, 18; Ahmad Suzai, 17; Akma Nabihah, 16; Norakma Syafika, 11 dan Ahmad Hafiz Iman, 6, hilang tempat bergantung. 

Sementara itu, anak sulung Khersiyah, Mohd Asmadi turut melahirkan rasa terkejut dengan kehilangan bapanya kerana sebelum ini bapanya tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap. 

Menurutnya, berita kematiannya bapanya itu diketahui kira-kira jam 12.45 tengah: hari ketika dia menjawab peperiksaan kertas Pe-ngajian Am bagi Sijil Tinggi Persekolahan (STPM) di Sekolah Menengah Kebang-saan (SMK) Chukai sebelum ke Hospital Kemaman.

Katanya, panggilan telefon daripada ibu saudaranya, Engku Saadah Engku Hassan, 43, mengejutkan. 

“Kali terakhir saya bercakap dengan ayah pada Sabtu lalu sebelum saya ke asrama, namun ketika itu arwah tidak menunjukkan perangai pelik,” katanya. Lapor jika lihat sarang lebah, binatang bisa di kebun Kejadian penoreh getah terbunuh berikutan disengat lebah turut menggemparkan penduduk Kampung Pasir Gajah kerana ia kejadian maut pertama kali berlaku setakat ini membabitkan serangan lebah. 

Susulan kejadian itu, penduduk, Zulkifli Othman, 44, memohon kerjasama semua pihak prihatin dan segera membuat laporan kepada pihak berkuasa sekiranya mendapati di kebun mereka terdapat sarang lebah mahupun sarang binatang berbisa lain. 

“Kes ini juga memberi peringatan kepada semua pihak agar lebih berhati-hati pada masa depan dan tidak boleh beranggapan lebah tidak berbahaya,” katanya.

No comments:

Post a Comment