Search This Blog

Tuesday, November 23, 2010

Askar Israel terlepas hukuman penjara
TEL AVIV - Dua askar Israel yang didapati bersalah menggunakan seorang kanak-kanak Palestin sebagai perisai manusia semasa Perang Gaza pada 2009 terlepas daripada menjalani hukuman penjara, kelmarin. 

Pegawai tentera itu disabitkan bersalah, bulan lalu, selepas memaksa Majed Rabah, 9, membuka beberapa beg yang dikhuatiri mengandungi bom semasa serangan Israel ke atas Gaza selama 22 hari yang berakhir pada Januari 2009. 

Kedua-dua askar yang tidak didedahkan identiti mereka itu diturunkan pangkat selain diletakkan di bawah pemerhatian selama dua tahun oleh mahkamah tentera Israel dan hanya akan menjalani hukuman penjara tiga bulan jika melanggar peraturan semasa tempoh itu. 

Jurucakap kumpulan hak asasi manusia Defence for Children International, Gerard Horton menyelar keputusan mahkamah itu yang dianggapnya sebagai 'sukar dipercayai.' 

"Adakah pihak berkuasa Israel berpendapat hukuman penjara tiga bulan sesuai dengan tindakan dua askar bersenjata menggunakan kanak-kanak sebagai perisai manusia?," katanya. 

Hukuman ringan itu turut dikritik oleh ibu kanak-kanak itu yang berazam akan memfailkan saman di mahkamah awam bagi mencabar keputusan mahkamah tentera rejim.

No comments:

Post a Comment