Search This Blog

Monday, November 15, 2010

AS pujuk Israel henti pembinaan haramTEL AVIV - Amerika Syarikat (AS) memujuk sekutu kuatnya, Israel supaya menghentikan pembinaan penempatan haram bagi penduduk Yahudi di Tebing Barat selama 90 hari dengan menawarkan pakej insentif kepada rejim itu. 

Tindakan itu dilakukan bagi menghidupkan semula rundingan damai antara Palestin dan Israel yang tergendala akibat kedegilan rejim Zionis itu yang terus membina rumah haram penduduk Yahudi di atas tanah milik Palestin. 

Bagaimanapun permintaan AS supaya pembinaan haram itu dihentikan tidak membabitkan pembinaan di Baitulmaqdis Timur, iaitu kawasan yang diingini Palestin sebagai ibu negara Palestin merdeka pada masa akan datang. 

Melalui tawaran itu, AS berjanji tidak akan meminta sebarang tempoh tambahan bagi pembekuan pembinaan penempatan Israel selepas tempoh 90 hari yang dituntut itu tamat. 

Pakej insentif yang ditawarkan pula termasuk komitmen AS untuk terus menolak usul antarabangsa yang mengkritik Israel dan pembekalan sebanyak 20 jet pejuang pengintip kepada Tel Aviv. 

Palestin sebelum ini menegaskan tidak akan menyambung semula rundingan damai pusingan terbaru yang bermula September lalu sehingga Israel menghentikan pembinaan penempatan haram Yahudi di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.

No comments:

Post a Comment