Search This Blog

Saturday, November 27, 2010

Amaran untuk jemaah haram

MAKKAH: Pihak berkuasa Arab Saudi memberi amaran akan bertindak lebih tegas terhadap jemaah tanpa permit dan syarikat perkhidmatan haji yang terbabit membawa jemaah itu.
Pengerusi Jawatankuasa Pusat Haji, Putera Khaled Al-Faisal (gambar) memberitahu wartawan di Makkah semalam, kerajaan Saudi membelanjakan berbilion riyal setahun untuk pengurusan ibadah haji bagi memberi keselesaan kepada tetamu Allah.

Bagaimanapun, kehadiran jemaah haji tanpa permit yang tidak mempunyai tempat tinggal di Mina dan juga Makkah, mengganggu kelicinan ibadah berkenaan apabila mereka bersesak-sesak tinggal di tepi jalan dan bawah jambatan.

Menurut Khaled, kempen Tiada Haji Tanpa Permit yang dilancarkan pada musim haji ini berjaya mengurangkan sebanyak 20 peratus jemaah haram dan yang tinggal di tempat terbuka.

Jemaah haji haram yang ditangkap akan didenda dan dipenjara.

Pihak berkuasa Arab Saudi mendakwa jemaah tanpa izin itu menjadi punca kepada longgokan sampah sarap dan kesesakan jalan raya di Mina dan Makkah setiap kali musim haji.

Menurutnya, jika tindakan tidak diambil, kehadiran jemaah tanpa permit itu akan terus menghantui pihak berkuasa dan juga jemaah lain.

“Isu jemaah tanpa izin akan berakhir dan kami berharap tidak ada lagi masalah ini pada musim haji akan datang,” kata Khaled.

Beliau memberitahu, pihaknya mempunyai rancangan khas untuk menangani masalah itu. Beliau bagaimanapun, tidak menjelaskan rancangan itu secara terperinci. - Agen

No comments:

Post a Comment