Search This Blog

Friday, November 26, 2010

8 kes H1N1 dilaporkan dari 14- 20 November26/11/2010 3:49pm

KUALA LUMPUR 26 Nov. - Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Rashid Shirlin hari ini mengesahkan lapan kes Influenza A (H1N1) dilaporkan dalam tempoh 14 hingga 20 November.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai sentiasa berwaspada terhadap perkembangan tersebut dan mengambil langkah pencegahan termasuk mengambil vaksin bagi mengelak jangkitan virus tersebut daripada merebak.
"H1N1 kini dikategorikan sebagai endemik, iaitu penyakit yang akan berterusan berlaku di kalangan masyarakat. Namun, tiada kematian dalam tempoh ini.
“Tetapi orang ramai dinasihatkan terus berwaspada dan mengamalkan langkah pencegahan walaupun jangkitan virus ini masih ditahap minimum,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pameran dagangan sempena kongres Oral dan Pembedahan Maxillofacial (rahang atas) Asia Ke-9 (ACOMS) selama tiga hari di sini hari ini.
Katanya, selain langkah pencegahan yang telah dimaklumkan sebelum ini, orang ramai dinasihatkan mendapatkan suntikan vaksin “trivalent” di mana-mana hospital swasta berdekatan. - Bernama

No comments:

Post a Comment