Search This Blog

Wednesday, October 6, 2010

Usaha menyelamat diperhebat
SAN JOSE - Kesemua 33 pelombong yang terperangkap di dalam lombong emas dan tembaga di San Jose, Chile sejak 5 Ogos lalu semakin bersemangat untuk dibawa keluar dalam masa terdekat. 

Berita mengenai pelombong itu masih selamat di dalam runtuhan pada paras hampir 700 meter di bawah tanah diketahui pada 22 Ogos lalu dan Presiden Chile, Sebastian Pinera memberi jaminan bahawa mangsa akan dikeluarkan sebelum sambutan Hari Natal pada Disember nanti. 

Sejak Ogos lalu, ratusan sukarelawan terlibat dalam usaha menyelamatkan 32 pelombong Chile dan seorang pelombong Bolivia yang terperangkap. 

Makanan serta pelbagai barangan keperluan dihantar kepada pelombong itu menggunakan lubang kecil yang berjaya dikorek menggunakan jentera berat. 

Dalam perkembangan terbaru, kesemua mangsa dipercayai dapat dibawa keluar selewat-lewatnya pada 15 Oktober ini. 

Berita itu disambut gembira kesemua pelombong dan mereka mula menghantar beberapa barangan milik mereka keluar dari dalam lubang menggunakan kapsul khas yang disediakan. 

Antara barangan bernilai yang dihantar kepada kaum keluarga adalah bendera Chile yang ditandatangani dan surat-surat yang diterima daripada keluarga mereka sebelum ini.

No comments:

Post a Comment