Search This Blog

Wednesday, October 6, 2010

Penganggur, pelayan dipenjara 28 bulan06/10/2010 3:55pm

KUALA LUMPUR - Seorang penganggur dan pelayan sambilan hari ini masing-masing dikenakan penjara 28 bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan menyamun barangan milik seorang pelajar, tahun lepas.
Hakim Zainal Abidin Kamarudin menjatuhkan hukuman itu terhadap Sayed Zukinai Sayed Ab Aziz, 43, (penganggur) dan Mohd Nasir Satapa, 36, (pelayan sambilan) selepas mereka menukar pengakuan kepada bersalah terhadap pertuduhan itu.
Mereka didakwa menyamun beg sandang berwarna hitam yang antaranya mengandungi wang tunai RM500 dan sebuah telefon bimbit milik Abdul Aziz Mahmud, 19, di Jalan Segambut Bahagia Tambahan berdekatan stesen Komuter Segambut Jinjang, di sini pada 7 malam, 5 Dis 2009.
Untuk kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan serta dibaca bersama di bawah Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat.
Mengikut fakta kes, pada pukul 7 malam, 5 Disember tahun lepas, ketika mangsa sedang berjalan berdekatan stesen itu, sebuah kereta jenis Proton Gen 2 berwarna merah yang dinaiki dua lelaki menghampirinya.
Selepas itu, suspek turun dari kereta dan meminta kad pengenalan Abdul Aziz serta beg sandang yang dipakai mangsa, sebelum terus menarik beg itu dan terus melarikan diri.
Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nurul Ashiqin Zulkifli manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam. - Bernama

No comments:

Post a Comment