Search This Blog

Friday, October 15, 2010

Pelombong terakhir dibawa keluarsumber

2010/10/15

MANGSA terakhir,   Luis Urzua melambai ke arah wartawan ketika di bawa ke hospital    Chile, semalam.
MANGSA terakhir, Luis Urzua melambai ke arah wartawan ketika di bawa ke hospital Chile, semalam.
Semua mangsa runtuhan lombong di Chile sihat

SAN JOSE: Semua 33 pelombong yang terperangkap pada kedalaman 700 meter di sebuah lombong di tengah Chile, berjaya dibawa keluar malam semalam, sekali gus mengakhiri misi menyelamat selama 22 setengah jam dan penantian lebih dua bulan yang menarik perhatian seluruh dunia.Ketika pelombong terakhir, Luis Urzua keluar dari lif khas yang membawanya ke permukaan, lebih 2,000 orang yang setia menunggu, bersorak dan bertepuk tangan menyambut kejayaan melaksanakan operasi menyelamat tanpa sebarang masalah.Semua pelombong juga berada dalam keadaan sihat dan wajah yang bersih, manakala sebilangan mereka menggenggam buku lima menandakan kegembiraan sebaik dapat menikmati ‘kebebasan’.

Keseluruhan operasi penyelamat dilapor menelan belanja lebih AS$22 juta (RM70.4 juta), walaupun kerajaan bertegas bahawa wang tidak menjadi isu.

“Kami berjaya melakukan sesuatu yang dinantikan seluruh dunia. “Perjuangan hebat selama 70 hari tidak sia-sia. Kami mempunyai kekuatan dan semangat untuk terus berjuang demi keluarga yang mengharap dan ia adalah sesuatu paling hebat,” kata Urzua kepada Presiden Chile, Sebastian Pinera sejurus beliau diselamatkan.

Pinera ketika menjawab kata-kata Urzua memberitahunya: “Anda dan negara kita akan berubah selepas ini. Anda adalah sumber inspirasi. Pergilah segera peluk isteri dan anak perempuan anda.” 
Beliau bersama Urzua kemudian mengetuai orang ramai menyanyikan lagu kebangsaan Chile.

Pegawai berkata, operasi menyelamat melebihi jangkaan yang ditetapkan kerana pada awalnya mereka menyangka ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya empat bulan sebelum pelombong boleh dibawa keluar.

Mereka juga menganggarkan masa 36 hingga 48 jam diperlukan untuk membawa keluar semua pelombong ke permukaan, bagaimanapun keseluruhan operasi hanya mengambil masa 22 jam 37 minit.

Pekerja penyelamat terakhir daripada sepasukan enam anggota yang mengendalikan kerja membawa pelombong, dibawa ke permukaan pada jam 12.32 tengah malam waktu tempatan semalam, sebelum dipeluk ketuanya dan Pinera.

Orang ramai yang berhimpun di kaki bukit berhampiran terowong menyelamat, mengadakan majlis keramaian dan melepaskan belon ke udara menandakan kegembiraan, manakala di ibu negara Chile, Santiago, beratus-ratus orang berhimpun di Plaza Italia, sambil mengibarkan bendera dan melaungkan kata-kata semangat ketika setiap pelombong diselamatkan. – AP 

No comments:

Post a Comment