Search This Blog

Wednesday, October 6, 2010

Pelajar Pakistan ragut kamera pelancong dijel

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar kolej swasta warga Pakistan dipenjara dua tahun oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan meragut kamera milik seorang pelancong Taiwan, awal bulan lalu.
Majistret Abdullah Siddiq Mohd Nasir menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhammad Javed Ashraf, 24, selepas dia mengaku salah.
Dia didakwa meragut kamera jenama Canon Model IXUS 105 milik akauntan, Hsuan Pei Chen, 29, di hadapan kedai 7 Eleven, Jalan Sultan Ismail, di sini, jam 1.55 tengah malam pada 24 September 2010.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dijalankan Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Dr Ghanti Nathan manakala tertuduh tidak diwakili peguam. Terdahulu, Ghanti memohon hukuman setimpal ke atas tertuduh kerana memalukan negara ini dengan perbuatannya yang tidak bermoral. Katanya, tertuduh adalah warga negara asing yang belajar di sini, manakala mangsa pelancong yang datang melawat negara ini.

“Perbuatan tertuduh mencemarkan imej negara di mata pelancong asing,” katanya.

No comments:

Post a Comment