Search This Blog

Friday, October 15, 2010

Lelaki Saudi abai anak

JEDDAH: Kira-kira 900 kanak-kanak yang dilahirkan hasil daripada perkahwinan wanita Mesir dengan lelaki Saudi yang dikenali sebagai perkahwinan ‘misfar’ diabaikan bapa mereka, kata aktivis Mesir dalam forum pemerdagangan manusia, baru-baru ini.
Berucap ketika persidangan di Mesir, Pengerusi Badan Amanah Yayasan Keamanan dan Pembangunan Maat, Aiman Abu Akeel berkata, majoriti lelaki yang melawat Mesir untuk perkahwinan misfar terdiri daripada rakyat Saudi diikuti rakyat Iraq dan wanita yang dikahwini mereka pula rata-rata gadis muda. Perkahwinan misfar merujuk kepada kontrak penyatuan yang membolehkan wanita hidup bersama lelaki yang berada di negara mereka dalam tempoh tertentu.
Wanita terbabit selalunya diceraikan dalam jangka waktu singkat dari seminggu hingga sebulan, lapor akhbar Mesir Al-Yaum Al Sabi. Berucap dalam forum sama, penganjur program anti-pemerdagangan gadis Mesir, Azza Al-Jazaar berkata, gadis muda yang terbabit dengan perkahwinan misfar tidak tahu mereka dilayan seperti barang dagangan.

Bapa mereka dibayar 4,000 pound Mesir (RM2,162) supaya mengahwinkan anak mereka dan kebanyakan yang menjadi mangsa ialah gadis di bawah usia 16 tahun. Statistik menunjukkan sesetengah perkahwinan misfar menelan belanja hingga 100 juta riyal (RM82 juta) dan bertahan kurang dari sebulan, manakala 90 peratus lelaki Saudi meninggalkan anak yang lahir hasil daripada perkahwinan misfar. - Agensi

No comments:

Post a Comment