Search This Blog

Monday, October 11, 2010

Imigresen Kedah tahan 31 pekerja warga asing


11/10/2010 12:36pm

ALOR SETAR - Jabatan Imigresen Kedah menahan 31 pekerja ladang warga asing yang didapati tiada dokumen sah, menyalahgunakan pas dan tinggal melebihi tempoh dalam satu operasi di Felda Lubok Merbau, Padang Terap semalam.
Pengarah Imigresen Kedah, Muhammad Hatta Kassim berkata, Ops Hijau bermula pukul 12 tengah hari hingga 6 petang itu melibatkan 17 orang pegawai yang diketuai oleh Ketua Unit Operasi Bahagian Penguatkuasa Imigresen Kedah Saiful Rizam Hamzah dan turut mendapat bantuan kira-kira 40 penduduk kampung.
Katanya, tangkapan itu melibatkan empat lelaki warga Bangladesh, seorang lelaki Pakistan, empat lelaki warga Indonesia, 19 lelaki Myanmar, seorang wanita warga Myanmar serta seorang lelaki dan seorang wanita warga Kemboja.
"Mereka berumur antara 16 dan 34 tahun. 29 orang ditahan atas kesalahan Seksyen 6(3) Akta Imigresen 1959/63 (pindaan 2002) kerana tiada dokumen sah.
“Seorang lagi, lelaki warga Pakistan ditahan kerana kesalahan di bawah Perkara 39B Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 iaitu melanggar atau gagal mematuhi mana-mana syarat pas, permit atau pas sempadan.
"Lelaki Pakistan itu sepatut melakukan kerja-kerja ladang tetapi turut menjual kain. Seorang lagi, lelaki warga Kemboja pula tinggal lebih masa dan melakukan kesalahan di bawah Seksyen 15(1)© Akta Imigresen,” katanya pada sidang media di pejabatnya di sini hari ini. - Bernama

No comments:

Post a Comment