Search This Blog

Wednesday, October 13, 2010

Identiti seorang mangsa kritikal dikenal pasti


MELAKA 12 Okt. - Identiti seorang lagi mangsa kemalangan melibatkan dua buah bas dan empat kenderaan di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara- Selatan berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat dekat sini kelmarin dikenal pasti sebagai Sharifah Norasmirah Syed Sallehuddin, 19, berasal dari Kuala Terengganu.
Timbalan Pengarah Hospital Melaka, Dr. Rauf Jaafar berkata, mangsa yang merupakan penuntut Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu di Lembah Pantai, Kuala Lumpur kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital itu.
"Mangsa kini berada dalam keadaan kritikal dan terpaksa bergantung pada alat bantuan pernafasan.
"Kemalangan itu menyebabkan mangsa mengalami kecederaan teruk di bahagian kepala," katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini hari ini.
Sharifah adalah antara 34 penumpang bas Ekspres Delima yang terlibat dalam kemalangan itu dengan sebuah bas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), tiga buah kereta dan sebuah van sehingga mengorbankan 12 nyawa.
Rauf memberitahu, seorang lagi mangsa dan juga penumpang bas ekspres, Tan Giin Ling, 18, yang sebelum ini dirawat di ICU Hospital Melaka telah dipindahkan ke Pusat Perubatan Mahkota (MMC) pada pukul 1 petang ini.
"Seorang lagi mangsa, Noor Hafizah Abd. Razak, 21, yang sebelum ini menerima rawatan pesakit luar Hospital Melaka juga telah dibenarkan pulang pada pukul 1.30 petang ini," katanya.
Turut stabil, katanya, pemandu bas JKM, Umar Yusop, 31, yang cedera di muka, patah tangan kanan dan tulang rusuk.

No comments:

Post a Comment