Search This Blog

Wednesday, October 6, 2010

Empat beradik kaki dadah
KUALA PAKA – Rahsia pengambilan dadah jenis morfin membabitkan adik beradik di sebuah rumah kawasan perkampungan nela-yan tradisional dekat sini terbongkar apabila 'port' mereka diserbu polis, petang kelmarin. 

Lebih mengharukan, kesemua suspek yang ditahan mempunyai pertalian darah dan difahamkan hidup bersama sejak lebih 20 tahun lalu. 

Bagaimanapun, godaan kuat terhadap barang khayal itu menyebabkan kesemua adik-beradik masing-masing: berumur 30, 26, 22 dan 20 ini tewas sehingga dipercayai menjadikan aktiviti pengambilan barang terlarang itu sebagai rutin harian mereka. 

Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor berkata, empat suspek, kesemuanya adik-beradik yang ditahan dalam serbuan di sebuah rumah di Kampung Pantai Laut itu berjaya membongkar aktiviti pengambilan dadah jenis morfin membabitkan adik-beradik. 

Dahlan berkata, seorang daripada suspek terbabit adalah penagih tegar morfin dan mempunyai beberapa rekod jenayah manakala tiga lagi adik-beradiknya dipercayai turut mengikuti jejaknya. 

Katanya, bertindak atas maklumat dan risikan, pihaknya menyerbu lokasi berkenaan kira-kira jam 6.20 petang kelmarin lalu menahan empat adik-beradik itu untuk siasatan lanjut. 

“Kesemua suspek selepas menjalani ujian saringan air kencing disahkan positif dadah jenis morfin dan ditahan reman selama seminggu untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 3(1) Akta Penagihan Dadah 1983 (rawatan dan pemulihan), 

“Jika sabit kesalahan empat beradik ini boleh dikenakan hukuman menjalani rawatan di pusat serenti dan tempoh pengawasan selama dua tahun," katanya.

No comments:

Post a Comment