Search This Blog

Monday, October 11, 2010

DVD lucah dirampas
JOHOR BAHRU – Sebanyak 25,000 cakera padat digital (DVD) lucah, pelbagai filem tempatan serta antarabangsa cetak rompak bernilai RM150,000 dirampas di Tampoi, di sini, semalam. 

Serbuan dijalankan jam 4.30 petang itu disertai sepasukan 20 pegawai dan anggota Bahagian Kawalan Filem, Kementerian Dalam Negeri (KDN) Cawangan Johor yang diketuai Stephen Bakum. 

Serbuan selama setengah jam ke empat premis itu turut menahan empat lelaki kerana menjual DVD haram tanpa perakuan B. 

Ketua Cawangan, Bahagian Kawalan Filem Johor, Mohd Nashuddin Daud berkata, DVD berkenaan dijumpai disimpan di atas siling kedai tersebut yang dianggap sebagai bilik rahsia. 

“Selain rampasan DVD, kami juga menahan empat lelaki berusia lingkungan 19 hingga 25 tahun disyaki sebagai pekerja di premis terbabit bagi membantu siasatan. 

“Pemilik juga menyediakan bilik khas iaitu siling sebagai lokasi meletakkan DVD lucah sebagai taktik untuk mengelirukan dan mengelakkan kegiatan itu daripada dihidu dengan mudah oleh pihak berkuasa,” katanya. 

Mohd Nashuddin berkata, serbuan itu dijalankan hasil intipan dua hari yang diterima daripada orang awam. 

Katanya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 18 Akta Penapisan Filem 2002 kerana menjual DVD tanpa perakuan B dan Seksyen 5 Akta sama kerana menjual DVD lucah. 

“Jika didapati bersalah bagi kesalahan mengikut Seksyen 18, individu berkenaan boleh didenda hingga RM30,000 atau tiga tahun penjara, manakala kesalahan mengikut Seksyen 5 boleh didenda hingga RM50,000 atau tiga tahun penjara,” katanya.

No comments:

Post a Comment