Search This Blog

Tuesday, October 12, 2010

Detik cemas pegawai perhutanan ditahan


12/10/2010 6:58pm

SHAH ALAM – Seorang pegawai Jabatan Perhutanan Selangor melalui 30 minit detik mencemaskan apabila ditahan dua lelaki, dipercayai anggota sindiket penyeludupan kayu bakau, di perairan Pelabuhan Klang Khamis lepas.
Norizan Manan, 28, berkata, ketika kejadian, beliau menunggu pegawai perhutanan lain untuk membawa keluar kayu bakau yang disita selepas ditemui di sebuah anak sungai di Pulau Ketam, Pelabuhan Klang di sini, dipercayai disorok pihak tertentu.
"Saya ketika itu sedang memantau kayu bakau yang dirampas bersama seorang pemandu bot laju yang disewa untuk membawa keluar muatan kayu yang disita sementara menunggu pegawai lain tiba.
"Tiba-tiba dua lelaki menaiki bot kecil meluru ke arah saya, dan dalam masa yang singkat, seorang daripada mereka melompat ke arah saya sambil mengacukan parang di leher,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Beliau berkata, pemandu bot laju yang berada bersamanya, terus memecut bot bagi mendapatkan bantuan, manakala dua lelaki yang dipercayai pendatang asing tanpa izin (PATI), mengarahkannya naik ke atas bot mereka.
Norizan yang ketakutan dan gugup ketika itu, hanya mampu berserah kepada tuhan serta menurut arahan dua lelaki terbabit, yang kemudian membawanya berlegar-legar hampir 30 minit di tengah lautan. – Bernama

No comments:

Post a Comment