Search This Blog

Sunday, October 31, 2010

27 wanita, 3 lelaki Filipina ditahan

2010/10/31

JOHOR BAHRU: Jabatan Imigresen negeri menahan 27 wanita dan tiga lelaki warga Filipina kerana disyaki menyalahgunakan pas lawatan sosial dengan bekerja di negara ini tanpa dokumen sah dalam serbuan di sebuah premis hiburan di Permas Jaya di sini, awal pagi semalam. 

Dalam operasi yang dikenali sebagai Ops Sayang bermula jam 1 hingga 3 pagi itu, semua warga Filipina berusia dalam lingkungan 21 hingga 39 tahun ditahan hasil maklumat awam dan risikan.
Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan negeri, Masri Adul, berkata wanita Filipina berkenaan dipercayai bekerja sebagai teman sosial menghiburkan pelanggan yang berkunjung di premis terbabit.
“Siasatan awal mendapati mereka memasuki Malaysia menggunakan pas lawatan sosial namun menyalahgunakannya dengan bekerja. Bagaimanapun, siasatan lanjut akan dijalankan bagi mengetahui tujuan sebenar mereka datang ke negara ini. 

“Status mereka datang ke negara ini sebagai pelancong juga diragui apabila rekod perjalanan pada pasport menunjukkan semua yang terbabit sering berulang alik dari negara ini ke Singapura dan tidak pulang ke negara asal,” katanya kepada Berita Harian ketika dihubungi, semalam. 

Difahamkan, ketika serbuan dilakukan, dua pelancong Eropah dikatakan bertindak agresif cuba menghalang pihak berkuasa daripada melakukan operasi terbabit. 

Pelancong berkenaan dikatakan dalam keadaan mabuk bertindak memaki dan mencaci sepasukan anggota serta pegawai imigresen berikutan berang apabila wanita teman semeja mereka ditahan.

No comments:

Post a Comment