Search This Blog

Wednesday, October 6, 2010

19 GRO China diserbu ketika layan 30 pelanggan


SERAMAI  19 wanita warga China yang dipercaya GRO ditahan di sebuah premis makanan yang berselindung menggunakana papan tanda restoran masakan Melayu ditahan dalam operasi  di Taman Maluri Cheras Kuala Lumpur lewat malam tadi. Foto: Syarafiq Abd Samad. (04/04/10)
SHAH ALAM – Seramai 19 pegawai khidmat pelanggan (GRO) warga China yang sedang sibuk melayan lebih 30 pelanggan, ditahan dalam serbuan di sebuah restoran di Taman Maluri, Cheras, awal malam kelmarin.

Menurut sumber, turut ditahan tiga pekerja restoran warga Nepal, masing-masing dua wanita dan satu lelaki berusia lingkungan 20 hingga 30 tahun.

Menurutnya, ketika diserbu kira-kira jam 10 malam, semua wanita itu sedang sibuk menghiburkan pelanggan berusia antara 19 hingga 60 tahun yang berkunjung ke premis untuk makan dan mendapatkan ‘perkhidmatan istimewa’.

“Siasatan awal ke atas 19 pelayan wanita mendapati mereka memiliki pasport yang sah untuk berada di negara ini.

“Bagaimanapun, dokumen itu disalahgunakan untuk melakukan kegiatan haram yang berselindung di sebalik premis makanan,” katanya, semalam.

Sumber berkata, perkhidmatan yang ditawarkan sangat menarik kerana pelanggan yang datang hanya perlu membayar sebanyak RM50 sebagai bayaran permulaan.

“Mereka (pelanggan) boleh memilih mana-mana GRO untuk menghiburkan mereka termasuk aksi ‘ringan-ringan’. Sekiranya tidak berpuas hati, pelanggan bebas untuk memilih GRO lain yang diingini,” katanya.

Beliau berkata, pelanggan yang berpuas hati dengan ‘layanan percubaan’ boleh memilih untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih istimewa dengan pelayan sama di bilik berbeza.

Menurutnya, sebelum ini premis itu pernah diserbu polis namun pemiliknya seolah-olah tidak serik menjalankan kegiatan haram berkenaan.

Katanya, 19 wanita warga China itu ditahan untuk siasatan mengikut Akta Imigresen dan tiga yang lain dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras bagi membantu siasatan.

Serbuan yang disertai sepasukan anggota dan pegawai polis daripada Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman itu, berakhir kira-kira jam 12 tengah malam kelmarin.

No comments:

Post a Comment